Головна
Блог
Занурення у навчальний процес .NET Full-Stack Engineer Boot Camp

Занурення у навчальний процес .NET Full-Stack Engineer Boot Camp

Відсутність кваліфікованих розробників

Наші клієнти часто зіштовхуються з відсутністю достатньо кваліфікованих розробників. Зазвичай дійсно хороші і компетентні спеціалісти ставлять відповідну ціну, яку не всі клієнти готові заплатити. NetLS, як компанія, яка націлена на допомогу у розвитку бізнесу, пропонує рішення і для цієї проблеми. Завдяки освітньому центру .NET Full-Stack Engineer Boot Camp,молодші розробники навчаються індивідуально саме під ваш замовлений проект під постійним наглядом досвідчених фахівців.

Boot Camp

Для створення кваліфікованого спеціаліста, потрібен джуніор розробник, який лише починає свій шлях. Щоб мати у своєму “асортименті розробників” джуна, NetLS вирощує їх самостійно за власною освітньою програмою .NET Full Stack Engineer Boot Camp. Це тримісячне безплатне стажування, де студенти починають свою кар’єру у сфері ІТ. 

Щоб гарантувати успішне засвоєння матеріалу, стежери весь час отримували допомогу від своїх наставників. Серед них були:

  1. Ментор: виконував роль керівника проекту
  2. Проектний менеджер: був залучений для запуску проекту та дотримання дедлайнів
  3. Технічний едвайзер (.Net System Architect): Був залучений для контролю якості коду і пояснення найкращих практик розробки ІТ рішень

Під керівництвом ментора вони вивчали основні аспекти ООП, включаючи класи, наслідування, модифікатори доступу, типи даних, інтерфейси, винятки, роботу з колекціями, атрибути, патерни проектування та роботу з базами даних MSSQL та мову С#. Також стажери вивчали, як шукати проблемні місця коду у великому проекті і методи вирішення можливих проблем.

Розробка веб сайту

Після опанування теоретичної частини навчання, студенти перейшли до практичної. Однією із складових стажування була розробка проекту для реального замовника — команди із чотирьох перспективних студентів під назвою “Інкві”. Отримавши грант від Upshift, глобальної програми Дитячого фонду ООН, вони вирішили створити проект, який би вирішував проблеми в сучасній освіті, а саме:

  • недостатній рівень розвитку у сфері фізики і математики;
  • відсутність змагань між учнями;

Цим проектом стала освітня платформа 2pnk, де школярі можуть розв’язувати задачі і вдосконалювати свої знання.

Проект, від початку до завершення, вів проектний менеджер NetLS. Також була складена дорожня карта з покроковими етапами для організації роботи над розробкою веб сайту. Туди входили:

  1. Discovery stage — правильно розподілити задачі та розпочати проект, адже за вдалого початку формується вдала основа (для цього проектний менеджер та ментор зібрали всі можливі вимоги клієнта стосовно проекту);
  2. Development stage — якісно розробити погоджений функціонал (технічним лідером була розроблена архітектура проекту на основі зібраних і структурованих вимог);
  3. Delivery stage — вчасно поставити і впровадити взяті зобов’язання (демонстрації продукту відбувались щотижнево, після чого наприкінці проекту, було випущено релізну і стабільну версію веб сайту);

Оскільки клієнти не мали чітко вибодуваних бажань стосовно дизайну і деяких інших критеріїв, проектний менеджер впровадив у роботу Agile методологію. Завдяки цьому, команда стажерів кожного тижня демонструвала демо-версію проекту замовникам. Це дозволило налагодити тісну комунікацію і виконати проект відповідно до найкращих очікувань. 

Ментор розподіляв задачі для інтернів на Back-end, Front-end та тестування, відповідно до їх можливостей. Завдяки вдалій реалізації технічної роботи, серверна частина сайту працює коректно, швидко і якісно. Вона була написана з використанням об'єктно орієнтованої мови програмування С# з використанням AspNetCore MVC для web додатків, а також Entity Framework для доступу до бази даних. А зовнішня частина, з якою контактує користувач, була створена за допомогою React — бібліотеки JavaScript для створення користувацьких інтерфейсів. Зовнішня частина була зручно оформлена, щоб користувачі без труднощів могли самостійно досліджувати сайт.

Освітня платформа була розроблена так, що дані користувачів, історичні зміни, а також усі поставлені задачі і їх результати зберігаються у базі даних. На платформі запроваджено принцип Claims-based authorization, при якому рішення авторизації про надання чи заборону доступу до будь-яких дій, властива адміністратору. Саме він створює задачі, визначає їх терміни й складність. Адміністратор може редагувати інформацію про користувачів та надавати дозвіл на користування платформою.

Boot Camp показав результат не тільки щодо розробки освітнього програмного забезпечення під час вивчення .NET, а й процес компонування команди, її адаптацію під унікальний проект та проходження всіх етапів розробки від початку до кінця. Також був продемонстрований результат роботи стажерів, їх потенціал після завершення навчання та користь для наших клієнтів щодо розробки веб рішень. 

Ментор Олександр Гуценко про загальний процес роботи:

Спочатку було загальне навчання по C# і принципах SOLID. Разом із теорією застосовували багато практики, щоб краще зрозуміти та затвердити матеріал. Коли я дізнався, що стажерам доведеться виконати завдання на замовлення, то склав індивідуальну програму з підготовки їх до проекту. Інтерни почали вивчати бібліотеку JS REACT. Я навчив їх створювати невеличкий WEB проект, в якому були застосовані такі технології як: RazorPage, ApiController, JS Ajax, .NET Framework, Bearer Authentication, CSS, HTML, SQL та REACT, який вони вивчали по відеоуроках. Надалі в проекті були задіяні ще такі речі, як планувальник завдань (фоновий IHostedService), патерн singleton, технологію перетворення PDF у фото для швидшої роботи бази даних і зменшенню кількості запитів, до неї було написано Stored Procedure. Стажери навчилися створювати pull requests і вирішувати конфлікти, пов'язані з ними. Вероніка відзначилася у швидкому сприйняттю інформації та її застосуванню, також нею була написана stored prosedure. Наталя добре себе показала у верстці HTML, знаходженню і вирішенню багів, як на back, так і на front end. Василь добре себе зарекомендував у технологіях таких як: react reducer, pdf to jpg, .NET Framework. Володимир застосував у проекті Bearer Authentication та розробив admin сторінку роботи з юзерами.

Підсумки

У результаті наполегливої роботи, стажери NetLS Boot Camp якісно і швидко розробили вебсайт, чим задовольнили клієнтів. Вони здобули знання, практику у роботі над реальним проектом, вміння працювати в команді і в кінці стажування отримали спеціальні сертифікати про успішне проходження навчання. 

Клієнти, своєю чергою, отримали якісно розроблений вебсайт, що повністю відповідає усім вимогам. Над його створенням працювало четверо, спеціально навчених під їх проект, розробників.

Надалі найкращі випускники NetLS Boot Camp зможуть бути корисними для наших майбутніх замовників. В якості Junior розробників, вони будуть залучатися у команду до кваліфікованих спеціалістів і набиратися досвіду під їх наглядом. Якщо ж навички наших наявних джунів не підходять під вимоги наступного клієнта, він має можливість замовити індивідуальний Boot Camp, де наступні кандидати будуть так само навчатись та займатись розробкою наданого проекту, якщо він триває більше ніж один рік.

Відповідно до цієї моделі роботи, нашим клієнтам були надані інженери з попередніх Boot Camps. Ними були реалізовані проекти в галузях телеком, фінанси та медицина. Завдяки нашому професійному наствництву та індивідуальному підході до вивчення програмування на курсі C#, команда розробників здешевлюється за рахунок низької ціни праці молодших спеціалістів і стає раціональним рішенням для компаній, які займаються розробкою програмного забезпечення. При недостатній кількості часу, бажань чи умінь, щоб керувати всіма процесами самостійно, наші технічні виконавці доповнять вашу команду та організують процесну роботу. Саме так відбувається перехід від стажера до професійного розробника в NetLS Boot Camp.

Схожі публікації

Розумний крок до зростання: Dedicated Development Office Setup

Налаштування і супровід спеціалізованого процесу офісу розробки забезпечує скорочення витрат, організаційну гнучкість, підвищення продуктивності та економію часу. Дана модель забезпечує швидший вихід на ринок через стабільну команду.

;