Головна
Кейси
Створення .NET спеціалістів з нуля

Локація

УКРАЇНА

Платформа

.NET

Кооперація:

1+ міс.

Створення .NET спеціалістів з нуля

ПРО КЛІЄНТА

Наш замовник —  команда із перспективних студентів під назвою “Інкві”. Вони виграли грант від Upshift — глобальної програми Дитячого фонду ООН і, за їх підтримки, створили 2pnk, освітній вебсайт для розвитку знань з фізики і математики. Розробкою даної платформи займались стажери з навчального центру .NET Full Stack Engineer Boot Camp NetLS і це стало їх фінальним практичним завданням для закінчення курсу з програмування.

ВИКЛИКИ

Справжнім викликом для нас стало обмеження в бюджеті та часі. Менш ніж за 2 місяці фахівці NetLS повинні були навчити стажерів усім процесам і забезпечити знання та роботу зі всіма необхідними технологіями на практиці. Ми мали влаштувати підхід до вивчення програмування на курсі C# так, щоб рівень їхніх навичок був достатнім для здійснення проекту. Враховуючи обмеження, розмір проекту та невизначеність клієнтів до кінцевого бачення своєї платформи, ми підійшли до завдання як до розвитку стартапу і адаптовували стажерів таким ж чином.

ЯК ЗДІЙСНЮВАЛАСЬ РОБОТА

ВІДБІР КОМАНДИ РОЗРОБНИКІВ

До вибору майбутніх розробників ми віднеслись відповідально. Відбувався ретельний відбір претендентів у Boot Camp спеціалістами компанії.

Найперше кандидатам розповідали про умови стажування та ставили загальні питання, щоб зрозуміти, чи підходить нам конкретна людина.

Після цього проводилась перевірка знань письмової англійської мови та перевірка математичних здібностей за допомогою тестування олімпіадного рівня. Фінальним етапом у процесі відбору стало інтерв’ю з .NET фахівцем та HR, де кандидати мали можливіть продемонструвати свою технічну орієнтованість і соціальні навички. 

У результаті, майже зі ста людей залишилось четверо найкращих, які розпочали безплатне тримісячне навчання під керівництвом досвідчених професіоналів. Стажування передбачало залучення стажерів у короткотривалі проекти середньої складності, з метою покращення своїх знань та умінь для подальшої роботи над довготривалими та більш складними проектами.

НАВЧАННЯ ЗА ІНДИВІДУАЛЬНОЮ ПРОГРАМОЮ

Перед початком розробки проекту, для стажерів проводились начитки необхідного теоретичного матеріалу з практичним 

закріпленням. Їх почали адаптовувати під культуру своїх замовників, що завжди гарантує кращий результат через роботу в єдиному напрямку.

Вони вивчали основні аспекти ООП, включаючи класи, наслідування, модифікатори доступу, типи даних, інтерфейси, винятки, роботу з колекціями, атрибути, патерни проектування, роботу з базами даних у мові С# і такі технології, як RazorPage, ApiController, JS Ajax, .NET Framework, Bearer Authentication, CSS, HTML, SQL і REACT. Також стажери вивчали, як шукати проблемні місця коду у великому проекті і методи вирішення можливих проблем.

Індивідуальний підхід до кожного стажера дозволив бачити сильні і слабкі сторони кожного з них та покращувати свої навички ефективніше.

Для успішного навчання та процесу розробки веб сайту 2pnk, компанія NetLS надала всі необхідні умови та постійний нагляд зі сторони:

  • Ментора: Виконував роль керівника проекту; стежив за статусом завдань; розподіляв завдання для стажерів; контролював регулярність зустрічей команди з клієнтами 
  • Проектного менеджера: був залучений для запуску проекту та дотримання часових діапазонів
  • Технічного едвайзера: був залучений .Net System Architect для контролю якості коду і пояснення найкращих практик розробки ІТ рішень.

Також перед початком створення проекту, була складена дорожня карта з покроковими етапами для організації роботи. Це дозволяє зберегти дисципліну і ефективність.

До дорожньої карти входило:

  • Discovery stage — правильно оприділити задачі та розпочати проект, адже за вдалого початку формується вдала основа. Для цього проектний менеджер та ментор зібрали всі можливі вимоги клієнта стосовно проекту. До цієї фази входив процес дослідження дизайн-рішення для вебсайту після отримання нових деталей від дизайнера.
  • Development stage — якісно розробити узгоджений функціонал. Технічним лідером була розроблена архітектура проекту на основі зібраних і структурованих вимог.
  • Delivery stage — вчасно поставити і впровадити взяті зобов’язання. Наприкінці проекту, було випущено релізну і стабільну версію веб сайту.

ПРОЦЕС РОЗРОБКИ

Розробка вебсайту розпочалась 13 листопада і виконувалась на волонтерській основі. 

Ментор розподіляв задачі для інтернів на Back-end, Front-end та тестування, відповідно до їх можливостей. Серверна частина сайту (Back-end) була написана з використанням об'єктно орієнтованої мови програмування С# з використанням AspNetCore MVC для web додатків, а також Entity Framework для доступу до бази даних. Завдяки цьому у внутрішньої частини сайту гнучка модульна реалізація. Використання даних інструментів є дешевим, доступним і якісним, тому сайт працює швидко і коректно. Публічна частина сайту (Front-end), з якою користувач може взаємодіяти, була створена за допомогою React — бібліотеки JavaScript для створення користувацьких інтерфейсів. Вона дозволяє розробникам створювати динамічні інтерфейси, які легко оновлюються при зміні даних. Зовнішня частина сайту зручно оформлена, оскільки користувачі надають перевагу зрозумілій системі, в якій вони можуть розібратися самостійно.

Освітня платформа була розроблена так, що дані користувачів, історичні зміни, а також усі поставлені задачі і їх результати зберігаються у базі даних. На платформі запроваджено принцип Claims-based authorization, при якому рішення авторизації про надання чи заборону доступу до будь-який дій, властива адміністратору. Саме він створює задачі, визначає їх терміни й складність. Адміністратор може редагувати інформацію про користувачів та надавати дозвіл на користування платформою.

Команда розробників влаштовувала щоденні зустрічі, щоб слідкувати за ефективністю роботи, і щотижневі покази демо-версії платформи замовникам відповідно до Agile методології, яку запровадив проектний менеджер. Стажери завершили роботу над платформою 15 грудня 2023 року, тобто на весь процес розробки їм знадобився лише місяць. Також компанія пропонує місяць гарантійної технічної підтримки.

ПІДСУМКИ РОБОТИ

Компанія NetLS застосувала практики командоутворення, формування задач, компонування команди, процесу виробництва, постачання і розподілу зон відповідальності як при роботі з Website development та Startup development, які завжди використовуються для вирішення наступних бізнес-потреб клієнтів:

  • професійно розроблений вебсайт або крос-браузерний застосунок, здатний ефективно обробляти великий обсяг трафіку, запитів або користувачів, який відповідає всім сучасним стандартам та вимогам;
  • кастомізований UI/UX дизайн свого вебсайту або веб додатку, що забезпечить відмінне візуальне враження та легке користування для користувачів;
  • використання сучасних технологій та інструментів, що дозволять клієнту отримати готовий веб-сайт або веб-додаток з використанням найновіших технологій та рішень;
  • підтримка та технічне обслуговування веб-сайту;

Проект 2pnk повністю відповідає вимогам замовника і виконує всі свої функції. Учні можуть розв’язувати задачі, отримувати бали за правильні відповіді та змагатися з іншими учнями. 

Своєю чергою компанія NetLS отримала власних розробників рівня Junior, які навчалися за спеціальною навчальною програмою і отримали досвід на реальному проекті. Ці розробники залучені у роботу над іншими проектами для наших клієнтів за моделлю співпраці Dedicated Development office setup. Дана модель передбачає залучення джунів до досвідчених спеціалістів витримуючи ефективну компановку команди з мінімізованим блендед рейтом.

Для клієнта ця модель є вигідною тим, що вона є однією з найдешевших на ринку. За рахунок бюджетної ціни джунів, робота всієї команди різко не піднімається і це ніяк не впливає на якість чи ефективність. Молодші розробники підвищують свою компетенцію та набираються досвіду, відповідно і зростають в ціні. Тому в команді розробників проводяться ротації, де молодші розробники без досвіду стають на місце досвідчених молодших розробників, щоб зберегти сталу, низьку ціну для клієнта. 

Dedicated Development office setup є раціональним рішенням для бізнесу, якщо виникла потреба у кваліфікованій команді за оптимальну ціну. Адже вивчення всіх процесів розробки веб-рішень у .NET Boot Camp загартовує спеціалістів та дозволяє на власному досвіді ознайомитись із основними етапами роботи. 

Якщо вас зацікавив даний кейс — ознайомтеся з презентацією по проєкту, перейшовши за посиланням.

Тарас Гасюк, Co-Founder Youth NGO “Інкві”, про співпрацю з NetLS: 

Загальний процес роботи був чудово влаштований та чітко спланований. Для багатьох з нас це був перший досвід роботи над проектом такого масштабу, як з проектом при підтримці ООН, тому чітке дотримання процесів зі сторони навчального центру ІТ компанії дала нам змогу легше організуватись та працювати до втілення мети. Зокрема, команда NetLS при будь-якій потребі в комунікації з нашої сторони була готова швидко вийти на зв’язок та вирішити питання, що виникали протягом роботи. Також постійні періодичні зустрічі дали змогу нам постійно бачити процес розробки, що значно спростило процес. Попри те, що були певні обмеження та короткі терміни завершення проекту, їм вдалось вчасно виконати всі поставлені задачі. Всією командою дякуємо NetLS за чудовий досвід, будемо продовжувати співпрацю!

Відгук в Clutch

Вас зацікавив наш кейс стаді?

Команда NetLS може розробити індивідуальне інноваційне рішення на основі нашого досвіду спеціально для вашого бізнесу. Заповнюйте форму і ми повернемось до вас з унікальною пропозицією!

I consent to receiving news, updates, and special offers via email

By sending a message you agree with your information being stored by us in relation to dealing with your enquiry. Please have a look at our Privacy Policy

Схожі публікації

SaaS-рішення на основі власної CRM-системи

Клієнт попросив нас розробити SaaS-рішення для веб-середовища на основі власної CRM-системи, яке дозволило б йому масштабувати її для інших компаній різного розміру, від дуже малих до середніх і великих, дозволяючи їм гнучко налаштовувати доступний функціонал залежно від потреб їхнього бізнесу.

Інтеграція АІ-моделі в білінгову систему

У цьому тематичному дослідженні розглядається інноваційне рішення, розроблене для розширення можливостей нашого клієнта у сфері прогнозування та управління тарифними планами, пропонуючи всебічний погляд на досягнуту трансформацію

;