Головна
Блог
Вплив різних підходів розробки на автоматизоване тестування: no-code, low-code, code

Вплив різних підходів розробки на автоматизоване тестування: no-code, low-code, code

ПРО АВТОМАТИЗОВАНЕ ТЕСТУВАННЯ

Автоматизоване тестування — це один з варіантів тестування програмного забезпечення, що передбачає створення автоматизованих сценаріїв, які самостійно виконують тести.

Команда NetLS Software Development надає послугу автоматизованого тестування вже понад 10 років і за цей час визначила ряд переваг у вигляді збільшення швидкості тестування, високої точності виконання роботи та гарантованого спрощення усього процесу. Проблематичним є те, що у класичному підході, написання коду для автоматизованих тестів має здійснюватись програмістом. Середня погодинна вартість розробника рівня Middle становить від 35 до 41 долара США, тоді як вартість Middle тестувальника коливається в межах 19-25 доларів. 

Підходи автоматизованого тестування low-code та no-code успішно мінімізують залученість або забезпечують повну відсутність розробника у процесі й здешевлюють тестування, збільшуючи залученість співробітників в автоматизації. Через те, що створення автоматизованих тестів на цих підходах є нескладним у розумінні та виконанні процесом, він може відделеговуватись не тільки на тестувальників, а й на інших працівників, у яких немає достатнього обсягу роботи. 

CODE

Традиційний метод створення набору тестових сценаріїв — це написання коду з нуля, що дає програмістам повний контроль та можливість індивідуального підходу. Однак таке налаштування часто призводить до тривалих циклів розробки й певного ряду проблем.

Написання тестів вручну призводить до великої кількості коду, який потрібно підтримувати та розвивати. Зміни в основному коді проєкту можуть вимагати відповідних змін у тестах, що ускладнює процес розробки й підтримки. Це може призвести до збільшення складності проєкту, збільшення ймовірності помилок і погіршення його масштабованості. 

Також це займає значний обсяг часу, особливо при великих проєктах. Розробники витрачають час на написання і підтримку тестів, що може затримувати процес розробки загального продукту. Крім того, довгий час розробки тестів може вплинути на швидкість випуску нових функцій та розв’язування проблем (адміністративного чи технічного боргу). 

Проте, є випадки й види тестування, коли без класичного написання коду не обійтись:

  • Юніт тести (також модульне тестування): автоматичні тести, які перевіряють невеликі частини коду, ізольовані від решти системи. Вони дають змогу розробникам впевнитись, що кожен рядок коду відповідає очікуваній поведінці та виявити дефекти до того, як вони призведуть до більш серйозних проблем. В результаті тестування, система показує загальну кількість пройдених і не пройдених тестів.
  • Інтеграційні тести: даний метод тестування відрізняється від юніт тестування тим, що окремі модулі комбінуються і тестуються разом. Наприклад, коли на великому проєкті декілька інженерів працюють над створенням програмних модулів, вони можуть відмінно працювати поодинці, але разом видавати неправильний результат. Щоб перевіряти справність роботи модулів між собою, проводять інтеграційне тестування. Найчастіше при Юніт та Інтеграційному тестуванні програмного забезпечення, написаного з допомогою технології .Net, використовуються фреймворки MS Test Framework, NUnit та XUnit, які надають інструменти та структуру для написання тестів, дозволяють запускати набори тестів та забезпечують можливість генерації звітів та аналізу результатів тестування, що допомагає швидко виявити проблеми, вирішити їх та, як наслідок, вдосконалити якість програми.
  • Тестування інтеграцій: цей тип тестування існує для перевірки злагодженості роботи між системами (нашої та сторонньої).

LOW-CODE

Low-code - це спрощений підхід з написання автоматизованих тестів з мінімізацією обсягу та складності коду. Однією з головних переваг використання low-code є його зручність та швидкість. Написання тестів за допомогою мови опису дозволяє фахівцям швидко створювати тести без необхідності в глибокому розумінні програмування. Наприклад, використання мови Gherkin, яка базується на природній мові, дозволяє програмістам та тестувальникам легко спілкуватися та спільно створювати тести.

Однією з основних проблем класичного підходу до написання автоматизованих тестів є складність їх підтримки. Часті зміни в основному коді можуть призводити до необхідності постійної модифікації тестів. Використання low-code може значно зменшити серйозність цієї проблеми, оскільки тестувальники самостійно можуть редагувати тестові сценарії у зрозумілому для них вигляді. 

Для ІТ-рішень, написаних за допомогою мов C#, PHP чи Python, найкраще підходить BDD-фреймворк як SpecFlow. Він дозволяє організовувати автоматизоване тестування у вигляді зрозумілих тестових сценаріїв з використанням вищезгаданої мови Gherkin. .NET фреймоврк дозволяє описувати функціональність програми на рівні бізнес-вимог, що дозволяє уникнути необхідності глибокого розуміння технічних деталей реалізації. SpecFlow інтегрується з популярними середовищами розробки, що дозволяє командам використовувати його в найбільш зручний спосіб у своїх проєктах. 

Інший приклад — деякі інструменти, наприклад, Cypress, дозволяють створювати тести в зручному інтерфейсі, а також пропонують можливість розширення функціонала середовища з використанням JavaScript або TypeScript. У крайніх випадках ці інструменти надають можливість ручного написання одного або декількох тестів. Це дає інженерам більшу гнучкість у налаштуванні й дозволяє їм створювати більш складні сценарії тестування, які можуть охоплювати різні умови й обробку помилок. Крім того, вони надають зручні засоби для вибору елементів на вебсторінці, що дозволяє легко взаємодіяти з різними елементами і перевіряти їх стан. Наприклад, за допомогою селекторів CSS або XPath (знання роботи з якими — практично єдина вимога до тестувальників при low-code підході) можна легко вибирати необхідні елементи і виконувати з ними різні дії, такі як клацання, введення тексту або перевірка стану, мінімізуючи при цьому подальші виправлення у разі зміни графічного UI.>

В компанії NetLS є досвід з оптимізацією процесів, завдяки підвищенню рівня автоматизації тестування, де наш розробник був першопрохідцем з ознайомлення команди із перерахованими вище технологіями. 

NO-CODE

Однією з ключових переваг використання підходу no-code є його зручність і доступність для широкого кола працівників, які не мають глибоких технічних знань і досвіду в програмуванні. Замість написання коду, вони можуть використовувати інтерфейси з графічними елементами для створення тестових сценаріїв. Це робить процес розробки тестів більш доступним та зрозумілим для всіх учасників проєкту, а не тільки для програмістів. Використання підходу no-code дозволяє навіть нетехнічним співробітникам брати участь у створенні тестових сценаріїв для автоматизації тестування, оскільки цей метод не потребує майже ніяких технічних знань, якими володіють інженери. Це дає змогу значно зменшити час, потрібний на розробку та підтримку набору автоматизованих тестів. Замість написання складних скриптів, виконавці можуть просто записати усі повторювані дії або створити сценарій, перетягнувши відповідні елементи.

Selenium — інструмент, який найчастіше використовується для запобігання потреби ручного написання коду в тестових сценаріях. На його використанні базуються різноманітні інструменти та бібліотеки для реалізації різних видів тестів, забезпечуючи швидке та ефективне тестування програмного забезпечення. Selenium WebDriver, один з ключових компонентів Selenium, надає можливість записувати та відтворювати дії користувача на вебсторінці. Запис послідовних кроків, таких як введення тексту у поля вводу, натискання кнопок, а також перевірка відображення певних елементів на сторінці, шляхом самостійної роботи з браузерами (Chrome, Firefox, Safari тощо), дозволяє працівникам створювати тестові сценарії без необхідності всебічного розуміння технічних деталей. Це робить процес створення тестів значно дешевшим за класичний метод написання коду вручну і дає змогу клієнту заощадити на перевірці функціонування його програмного забезпечення. Однак це за умови відсутності значних змін в коді основного проєкту, адже в такому разі їх потрібно перетворювати майже з нуля. Також такий підхід є обмежним по гнучкості та розширюваності через рідкісну можливість інжекції мов JavaScript і TypeScript. 

ЧОМУ МАЙБУТНЄ АВТОМАТИЗОВАНОГО ТЕСТУВАННЯ ЗА LOW-CODE ТА NO-CODE

Дані підходи забезпечують гнучкістю та скорочують залежність від знань і навичок інженера. Процесом автоматизованого тестування з легкістю можуть займатись інші працівники і не потребувати залученості програміста частково або повністю, що дозволяє зекономити кошти на нижчих за вартістю людських ресурсах. Зменшити витрати на автоматизованому тестуванні також дозволяє легкість і швидкість підходів у написанні тестових сценаріїв. Через це, компанії зменшують тривалість навчання персоналу всіма необхідними навичками і працівники витрачають значно менше часу, щоб створити автоматизовані тести, а програміст, економлячи свої ресурси, може витратити їх на роботу, де його не можуть замінити.

При низькій вартості та швидкому виконанні, підходи no-code та low-code нічим не уступають в якості протестованого та налаштованого продукту класичному написанню коду інженером. Кожен із них є робочим та може використовуватись у різних ситуаціях і з різним типом програмного забезпечення.

Дані підходи також успішно використовують в технологічному консалтингу, розробці вебсайтів та мобільних додатків, міграції додатків у хмару, розвитку фінансових рішень та безлічі інших послуг для створення чи підтримки програмного забезпечення.

Стартапам дані технології дозволяють активно розвиватись з обмеженим бюджетом та мінімальними ризиками. Наприклад, розробка MVP є оптимальним рішенням для тестування нової бізнес-ідеї, але створення MVP покритого тестами з невеликою кількістю коду дозволять клієнту додатково зекономити.

Згідно з дослідженнями Gartner, до 2025 року 70% додатків буде розроблено з використанням технологій low-code і no-code.

Замовник сервісу QA та автоматизованого тестування має можливість повністю покращити та пришвидшити розробку і функціонування свого програмного забезпечення за оптимальну ціну і в результаті підвищити рівень доходів, лояльність своїх клієнтів і конкурентоспроможність на ринку.

Схожі публікації

Оптимізовані процеси, завдяки підвищенню рівня автоматизації тестування

Our client (NDA) is at the stage of transformation from .Net framework v 1.1 to .Net Core, as well as from Angular.js to Angular 16, working in real time with electricity, heat and temperature sensors. The company's main goal is to save energy, for which equipment and solutions are developed and hosted in the Azure Cloud with further reporting using Microsoft Power BI.

Кооперація: 1+ р.

Ми переписали та розширили стару систему, що підтримувала сегменти B2B та B2C, на нову. Тепер вона підтримує B2B2X для великих мобільних операторів

NATEC поставляє рішення для розробки програмного забезпечення BSS, яким користуються постачальники послуг зв'язку (CSP).

;