Головна
Блог
Розумний крок до зростання: Dedicated Development Office Setup

Розумний крок до зростання: Dedicated Development Office Setup

В усьому світі відчуваємо величезний дефіцит талантів, особливо в ІТ-секторі. Експерти прогнозують, що до 2030 року глобальні організації ризикують недоотримати $8,4 трильйона доларів прибутку, якщо не знайдуть рішення проблеми комплектування команд.

Майже 57% світових компаній, прагнучи зосередитися на основній діяльності, завдячують своїм успіхом аутстафінгу та найму офшорних розробників. Згідно того ж дослідження, близько 70% опитаних стверджують, що аутсорсинг використовувався як інструмент скорочення витрат, ще 40% сказали, що аутсорсинг забезпечує організаційну гнучкість, щоб впоратися зі змінами, які зумовила, зокрема, й пандемія.

Визначення Dedicated Development Office: термін, концепція та модель 

Високі витрати, пов'язані з утриманням команди та інфраструктури для неї і складнощі в пошуку нішевих ІТ-спеціалістів потребують рішення для оптимізації цих процесів з пітримкою високих стандартів якості і економії дорогоцінного часу. Модель Dedicated Development Office Setup пропонує розв’язання даної задачі і викликає зацікавленість на фоні чіткого свідчення того, що занепокоєння щодо віддалених команд практично зникло. 99% керівників вищої ланки і HR-лідерів технологічних проєктів сьогодні усвідомлюють переваги віддалених команд, причому 3 з кожних 4 (75%) бачать підвищення продуктивності персоналу.

Що таке Offshore Development Center?

DDO (Dedicated Development Office) setup (налаштування і супровід спеціалізованого процесу офісу розробки) – це процес розвитку ІТ інфраструктури, тобто забезпечення масштабування процесу і розвитку компанії до потрібного обороту, при можливості диференціації в подальшому і розфокусування між іншими виділеними командами чи спеціалізованими офісами розробки. 

Постачальник послуг допомагає підприємствам у налаштуванні та супроводі спеціалізованих центрів розробки за кордоном. Ці компанії займаються наскрізним менеджментом, включаючи найм людських ресурсів, налаштування інфраструктури, навчання розробників і наставництво, а також моніторинг продуктивності команди. Завдяки моделі ціноутворення сost-plus компанія-провайдер надає мінімальну ціну відносно свого регіону розміщення по всіх локаціях (операційні процеси, оренда, інженери).

Основна мета полягає у швидкому зрощенню команди спеціалістів на інфраструктурі постачальника послуги.

Поряд з виділеною командою (Dedicated Team) та аугментацією команди (Team Augmentation) налаштування спеціалізованого офісу розробки (Dedicated Development Office Setup) забезпечує швидший вихід на ринок через стабільну команду (гарантовано 3 роки), плановий найм талантів і оптимально взрощених в навчальному центрі найкращих студентів. 

Моделі надання сервісу побудови офшорних центрів обробки

Створення спеціалізованого офісу розробки (DDO) передбачає вибір з різних моделей залучення. Залежно від конкретних потреб і бізнес-цілей ринок пропонує одну з двох поширених моделей:

  1. Модель офшорного центру розробки продуктів (ODC). За цією моделлю клієнт масштабує свою діяльність, шляхом найму спеціалізованих офшорних розробників для поточного проекту.

Розширення моделі Build-to-Scale дає змогу створити спеціальну команду розробників і експертів, які працюють як розширення вашої внутрішньої команди, фактично стаючи вашою дочірньою компанією.

  1. Модель офшорного центру Build-Operate-Transfer (BOT) передбачає створення повноцінної бізнес-операції з усіма функціями на закордонному ринку під власним брендом. Для підтвердження успішності постачальник послуг керує операціями протягом перших років, після чого право власності на офіс переходить до компанії-замовника.

ODC - це універсальний варіант, який дає змогу розпочати роботу лише з одним членом команди та розширювати її в міру розвитку проекту.

Як працює Dedicated Development Office модель?

Початок

Компанія-постачальник аналізує політику компанії-замовника на відповідність очікуванням та культурі компанії і можливість сформувати відносно потреб клієнта команду від 15 інженерів протягом 3 років. Наступним етапом уточнюються потреби та вимоги до команди, офісної інфраструктури та безпеки даних.

Комплектування команди

Виходячи з технічних і нетехнічних вимог, вендор пропонує спеціалістів, які відповідають усім потребам бізнесу компанії-замовника та розраховуватимуться в пропорції 0,5\1\2 (Senior\Middle\Junior), щоб гарантувати надання стабільних релізів на проєкті. Замовник схвалює кожного кандидата та дає «зелене світло», щоб запросити його до своєї команди. Таким чином, він отримує повністю укомплектований back-офіс з командою та менеджментом  за 24 дні.

Налаштування офісу

Вендор відповідає за створення офісу, операційне управління ресурсами, надання фінансових і юридичних послуг, а також підтримку ІТ-інфраструктури.  Також запускає необхідні процеси, повністю керує усіма повсякденними операціями, пов’язаними з проєктом, і надає кадрову підтримку та підтримку професійного навчання команди замовника. Обов’язок зі сторони замовника – спостерігати за результатом роботи команди, підтримувати комунікацію з менеджментом, отримувати звіти про стан проєктів та брати участь у щомісячному "NETLS 360 Review" та щотижневому "NETLS Projects Touchpoint".

Інтеграція та запуск офісу

Після того, як виділений офіс запрацює, команда пройде етап “нормінгу”, надавець послуги гарантує, що нові члени команди будуть залучені до роботи, підключені та ознайомлені з усіма процедурами. Після запуску офісу вендор відповідає за технологічну інтеграцію, формування команди, моніторинг, підтримку рівня задоволення і залученості  виконавців щодо показника Gallup Q12 (для компанії NetLS на момент написання статті він складає 82,73%), а також налагодження та моніторинг ефективної комунікації.

7 причин, чому варто надати перевагу Dedicated Development Office Setup

    1. Довгострокове партнерство. Замість того, щоб наймати позаштатних співробітників або віддавати розробку на аутсорсинг, необхідно отримати можливість планувати довгостроковий розвиток проєктів і чітко контролювати інтелектуальну власність. Партнер повністю покладається на налаштований офіс, щоб зменшити ймовірність непередбачуваних інцидентів і зменшити витрати на розробку програмного забезпечення за рахунок локації і податкових пільг компанії NetLS.
    2. OpEx та Overhead на мінімум. Компанії економічно доцільніше працювати з талановитими розробниками та інженерами за місцем їхнього розташування (у містах з населенням до 1 млн.), ніж планувати їх релокейт до штаб-квартири, що нівелює витрати на розбудову інфраструктури, зменшить витрати на заробітну плату (відносно Американського та Європейського регіону на 30%), але із збереженням такої ж самої високої якості розробки за рахунок командної роботи в development centre, що в свою чергу знизить податкове навантаження на клієнта, за рахунок розташування офісу в українській юрисдикції.
    3. Можливості. Потреба в технічних спеціалістах з багатогранним галузевим досвідом для можливості реалізації різнопланових проектів. Рішення, яке дозволяє швидше створювати нові цифрові продукти та скорочувати час виходу на ринок за рахунок накопиченого досвіду та необхідних операційних процесів для початку нового проєкту, який матиме повний цикл розробки та швидку доставку програмного забезпечення клієнту в одному місці.
    4. Експертиза на регіональному ринку. Розвиток особистого бренду-провайдера послуг, що надає якісний сервіс в регіоні Західної Європи та має функціональну юніт-економіку з мінімальними ризиками. Можливість співпрацювати з навчальними закладами і отримувати воронку від 100 потенційних інтернів на інтернатуру/вакантну позицію.
  • Гнучка модель співпраці. Клієнт отримує можливість побудувати модель співпраці за договором непереманювання та партнерським договором або на умовах White Label та здійснювати діяльність як в межах юридичної особи NetLS в юрисдикції України, так і країни, де зареєстрована його основна діяльність. 
  1. Команда з різними навичками та вміннями. Якщо партнеру потрібно створити команду з більш ніж 7 людей, вендор надасть окремий офіс, де будуть працювати всі розробники, PM, QA, а головне – процесна складова буде забезпечена самим вендором, щоб клієнт міг зосередитися на своєму основному бізнесі.
  2. Технологічний стек. Але цим не обмежується. Адже якщо клієнту потрібно сформувати команду з 7+ вузькоспеціалізованих інженерів, вендор в змозі запустити навчальний курс під запит клієнта з подальшим підбором кращих на інтернатуру до проекту під наставництво лідера проекту з ціною нижчою на 20% на спеціаліста, ніж це пропонує регіон клієнта. 

Дослідження моделі Dedicated Development Office Setup на прикладі відомих компаній

Делегування завдань стає важливою складовою успіху, але переваги сприймаються по-різному різними керівниками організацій. В той час як керівники відділу кадрів вважають головною перевагою аутсорсингу економію коштів (48%), технічні директори вважають аутсорсинг ключем до гнучкості та швидкого масштабування (42%).

Численні успішні кейси доводять, що офшорні центри розробки є життєздатним рішенням для стартапів, малого та середнього бізнесу та великих підприємств (Google, BaseCamp, Alibaba, GitHub, Skype, IBM тощо). Давайте розглянемо кілька з тих, хто не помилився, обравши дану модель.

Безумовно, приклад Slack є потужним зразком найуспішніших кейсів про офшоринг. Насправді, намагаючись заощадити зібрані кошти, компанія на початку свого існування передала послуги з дизайну та розробки додатків віддаленим командам. Такий підхід дозволив їм швидко розвивати та випускати нові ітерації свого продукту, що сприяло тому, що їхня поточна оцінка досягла $27 мільярдів доларів. Їх історія є яскравим прикладом того, як стартапи змогли досягти успіху, скориставшись перевагами Dedicated Development Office Setup.

Також доречним є приклад відомого сервісу Alibaba (аутсорсинговий метод виробництва продукції). Здатність компанії встановлювати зв’язок  брендів з дешевими джерелами виробництва, зазвичай розташованими в Китаї, робить їх сайт таким успішним і привабливим. Завдяки передачі веб-розробки виділеним командам дохід Alibaba сягнув у другому кварталі 2017 року понад $5 мільярдів доларів. В своєму автобіографічному романі «Alibaba: The Inside Story Behind Jack Ma and the Creation of the Biggest Online Online Marketplace» Джек Ма описав рішення компанії щодо аутсорсингу веб-сайтів у перші роки, як метод звернення до двомовної аудиторії. Локалізувавши свій веб-сайт як для англійської, так і для китайської аудиторій, він заклав основу багатонаціонального бізнесу, який дозволив Alibaba досягти успіху, яким він є сьогодні.

Підсумовуючи

Тепер, коли ви знаєте усі тонкощі і визначилися із ключовими вимогами проекту, бажаними рівнями контролю та залученості, яких ви прагнете для довгострокової співпраці, ви готові прийняти проінформоване стратегічне рішення щодо відкриття international development research center. Беручи відповідальність за результат проекту, розгляньте налагодження партнерства з надійним постачальником послуг. Скористайтесь досвідом NetLS.

;